topbella

Wednesday, March 30, 2011

TENGOK LUAR JE KER??? PANDANG2 LAH DALAM JUGA...

ehem2....
korang pikir apa nie??
ish3...
jgn pkir yg bukan2 ek..
tarak bagus utk kesihatan...

dalam hidup kena selalu think apa???
think positive!!...
baru hati jadi tenang..badan jadi sihat..
tiba2 plak kan...hehehe..

apa aku cuba terangkan???
jangan tengok luar jer??
maksud nya jangan ukur hati budi seseorang itu melalui luaran nya...
maybe cara dia berpakaian sangat2 membuat mata korang tak senang melihat...
tak senang duduk...
tapi...
hati dia???
korang tau tak macam mana???
tak tau kan...

so,dalam pun kena pandang2 gak...
hati tu lebih penting dari segala-galanya....

orang selalu cakap..

tak percaya???
belah lah dada...tengok lah hati...ikhlas ker tak....
hehehhe..
ayat yg selalu diungkapkan oleh org yg tengah kemaruk bercinta..
belah betul2 baru tau...

so,jangan nak ukur nilai budi pekerti seseorang tu dgn luaran nya...
okey...

~ pesanan ikhlas dr tukang tulis mRs JanNAh....



Tuesday, March 29, 2011

segmen: deco deco beng beng boong

cun gler lah segmen nie...
aku sker glerrr....hehehheh..;)..
okey..
start!!!!....

DECO DECO BENG BENG BOOONG...  

SAYA DAH CUNKAN BLOG SAYA...
HEHEHEHE...
^_^

Menangis kerana Tenang...;(

hukhukhukhuk....
sob..sob..sob...
wawawawa....
huhuhuhuhu....
;(

menangis lah...menangis sepuas hati kau...
kalau kau rasakan ketenangan di situ....
lepaskan lelah dan sebak di dadamu....
kau akan merasa tenang...
tenang setenang air di lautan...
tapi jgn disangka air yg tenang tiada buaya...

okey2...
aku dah start berfalsafah kat sini kan...
korang tau??
satu cara yg agak berkesan nk hilangkan stress ialah dgn menangis...
bukan menangis mengada2 ek..
menangis sorang2...dlm suasana yg tenang...
waktu paling berkesan ialah time korang solat..
pas berdoa tu...menangis lh sepuas hati tp kawal2 lah diri gak...

actually, itu lah yg aku selalu buat..
bila aku stress dgn mcm2 perkara yg berlaku...
aku menangis lepas solat..
rasa tenang sangat2...
betul...
klu tak caya korang try lah nnti...
n then satu lagi cara nak rasa tenang...
mcm nie..ikut k..
for a muslim    ;)...

tarik nafas dlm keadaan tenang...
sebut nama allah dalam hati...
lepas tu hembuskan nafas perlahan-lahan...
sebut nama allah juga k...

insyallah...
korang akan rasa tenang..
^_^




~ pesanan ikhlas dari tukang tulis MrS JaNnAh....




Monday, March 28, 2011

segmen: gegar blogger baru...

yes2...
nie lah segmen ben asaahri yg aku tunggu2..hehehe..
hope masih sempat lagi nak join nie...huhuhu..
okey.
i start!!...

GEGAR BLOGGER  BARU



jawapan nyer senang jer...
hikhikhik..
sbb satu aku rasa gambar nie nampak cool and bersahaja...
n then jwapan pling mantap ialah sbb ada muka abg ben lah..
sbb tu aku plih gambar nie...
pape pun abg ben mmg mantop..tip..top...^-^


ehem2...knpa sy jd blogger ek???
sedih nk cite nie..
cer cite..cer cite..kan2???..hehehe...
sbb aku nk dpt lbh ramai kwn..
n then blog nie tmpat aku curahkan segala apa yg aku nak share dgn korang smua..
mybe blogger baru mcm aku nie lum banyak idea lagi...
n then bakat menulis blog nie pn masih dalam proses diasah lagi....
so,insyallah dgn jadi seorang blogger nie aku harap dpt banyak ilmu2 yg berguna dr blogger yg lain.
mcm abg ben kita kan...hee..;)..
so, express your idea in your blog....


hmm...
banyak sebenarnya...tak terkira...mna yg aku dah follow, klu entri dorang best mmg aku baca...
tp pilihan harian aku mmg blog abg ben lah...


so, itu jer yg aku kena jawab utk mewajibkan ak ikut segmen nie...
hoho!!!!...
last word dr aku...
TQVM ABG BEN!!!....^-^

Sunday, March 27, 2011

aku kahwin awal????


ops!!....
jgn salah anggap tuan2..puan2   nenek2..datuk2...
cucu nie bukan gatai  nak kawin awal2 tau....
hikhikhik...

cuma nk bagi pendapat dr doktor xder kelulusan nie ttg KAHWIN AWAL....
ahakzzz...
ramai lh sker nie ek bab2 mcm nie..
sah korang yg gatai bkn aku k...

sapa nak kawin awal angkat kaki tangan cepat????
ambik kau...ramai yg nak...
hee...
okey2..serious dh nie...

kawin awal nie baguih ka tidak yer??
hmm...
for me..
klu itu utk kebaikan semua orang mmg better korang kawin awal...
sbb kita akan terhindar dari melakukan lbh banyak dosa2 free tanpa sengaja dan dgn disengajakan..
ops!!!...btl plak kn...

'kitorang xder wat pape..duk2 jer pun'

 PODAH....korang ingat syaitan tu xreti wat keje ek???
smpai korang duk lubang cacing pun, korang akan terus dihasut2 utk melakukan perbuatan terkutuk tu..
aku bkn apa..
bercakap berdasarkan apa yg aku lihat dan dgr...
mcm2 sebenarnya...
JAKIM pun tak larat dah rasa nya nk tangkap basah dorang2 nie semua..
terlampau ramai yg nak register nama...
ada tu dapat kawin free lagi..spe tak suka kn.,,,
gurau2 jer k...hehehe..;)

tapi...
klu orang tua2 dulu cakap..kawin awal nie baguih...
tp skrng pun rasa nya lagi bagus..
supaya xramai baby2 yg baru lahir menjadi mangsa dibuang merata2 ikut suka hati mereka... 
nauzubillah...
minta2 lah dijauhkan...

so...nak kawin awal???
lantak korang lah..
asalkan nawaitu betul dan fulus mesti ada..
ingat main kahwin2 ek???
kawin dgn anak patung ker???
kawin dgn anak dara orang tau...
so...
prepare yourself for a better life...
^_^


~ pesanan ikhlas dr tukang tulis mRs JaNNah....

Saturday, March 26, 2011

tekak oh tekak...

wawawawa....
sakit nyer tekak ku ini...
aish...
nk telan air liuq pun terasa perit....
tu lah...padan muka aku gak kan..

semalam orang duk lena tidur...
aku dgn kwn2 aku sibuk duk borak2 lagi...
bukan borak2 jer..depa pakat ajak makan magee plak..
pergh..mlm2 lagi tu..nk tmbh kg ker???
pas tu pekena teh panas lagi..mmg power gler lh...

dh habis melantak semua2 tu...c jue  bawa lg keropok n air oren..
fuh...mmg naya mlm tu...keja duk melantak jer..
ntah per nk jadi lh...hehehehe....
dah lama tak borak lama2, mcm tu lah jadi nyer...

skrng pagi2 nie lah balasan nya.....
sakit tekak siot.....
padan muka kitorang kan...
tidur semalam pun nk dekat jam 2 pagi...
mmg nak jadi kelawar kot mlm tu...
hahahahahaha....

so,pengajaran nyer jgn melantak benda2 alah tu di waktu mlm..
sebab nnti esok pagi, suara seksi semacam...mcm ela...hikhik...
k...
caw...;)



~ pesanan ikhlas dr tukang tulis MrS JaNnAh...


Friday, March 25, 2011

bila hati mula berbicara...~ ~

hmm...
per dh jadi lah dgn aku nie???
tiba2 lah ek nk berjiwang-jiwang...
aish....
cer cite..cer cite kan....hahaha..

korang??
penah dilamun cinta ker??
bukan cinta monyet ek...cinta betul2 punya..
penah tak??
mesti penah kn...
klu dah dilamun cinta...nak minum pn terbayang2 ek...hee..;)
hmm...
boleh ker aku diletakkan di dalam situasi itu skrng??
aku nie ting tong skit kdg2..
soal hati sendiri pun tak tahu...
betul ker si 'dia'....
itu lh yg sering aku tertanya-tanya kan....

kawin???
nie lagi satu hal...
bila korang dah kawin, mestilah korang nk bersama2 dgn si 'dia' sampai korang  menutup mata kan...
mcm tu jg lh dgn aku...
aku takut nak berdepan dgn2 perkara2 mcm nie skrng...

normal lah kan klu umur mcm aku nie...
hahahahaha.....
xmau pkir lah..
biar kan ia berlalu mengikut arus air yg mengalir...
aku umpama kan rama-rama...
yg terbang dgn riangnya...
tetapi cuma akan hinggap di tempat yg tertentu sahaja...
yg pasti....
antara aku dan dia...hanya allah yg maha mengetahui segala-galanya...^_^




Thursday, March 24, 2011

aku tak mau EXAM!!!...

boleh ker aku cakap kalau aku tak MAU exam???
wawawa...
blh tak???
aku harap sangat2 boleh...

semester nie betul2 menguji semua student2 IPTA termasuk aku sndri..
sbb per???
huhuhu...
korang tak tau ker??
calendar akademik utk tahun nie dah berubah sama sekali...
dalam satu tahun, kitorang akan ada 3 semester..
sebelum nie 2 semester jer...
cuti pun dah dipendekkan..
sebelum nie 1 bulan lebih..
skrng nie 1 bulan pun tak sampai tau...

ya allah...
mmg semester nie sangat2 menguji kitorang..
aku takut sangat..sangat..sangat...
bayangkan tempoh exam nanti cuma 10 hari sahaja...
dan kami ada 5 subjek...
dan kelima2 subjek tu mmg agak mencabar utk aku..
xtau lah org lain macam mana kn...

mmg kitorang tinggal 1 sem jer lg pasnie..
tapi masalah nyer klu jadual  exam mcm tu..
aku boleh streessss pecah pale tau.......
aku hanya mampu tawakal jer lah pd ALLAH S.W.T...
aku berusaha sedaya upaya aku...
pastu aku just serahkan pada ketentuan ALLAH...
sbb dia tahu apa yg terbaik utk kita kan...

klu blh aku tak nak repeat apa2 paper pun..
insyaallah lah kan..
tp nauzubillah...klu repeat gak, redha jer lah..
mungkin itu yg terbaek...
huhuhu..

aku hanya mampu berserah..
yg penting aku nak konvo....

ak cuma nak lulus dgn cemerlang..
dan balas jasa kedua orang tua aku...
amin3....^_^


~ BANYAK LAGI ASSIGNMENT YG PERLU DISIAPKAN....DAH LAH MARKAH TEST2 AKU TAK BERAPA  MEMUASKAN HATI...BUNTU!!!


Tuesday, March 22, 2011

SEGMEN: AKU BENCI ROKOK




AKU BENCI ROKOK!!!



KENAPA SAYA BENCI ROKOK!!!...

aku benci sangat rokok..bau busuk...ramai orang dapat macam2 penyakit sebab rokok..
sebenarnya..bapa aku pun merokok...dan aku tak suka..
sbb aku takut bapa aku dapat penyakit...
aku sayang bapa aku...
dan aku tak nak dan tak rela bapa aku dapat sakit sebab rokok...
huhuhuhu...

ini semua sebab rokok lah...
dah butakan hati ramai orang....
konon2 lelaki merokok sebab nak release tension...
release tension apa kalau tak dak duit sebab merokok???
pandai lak complain pokai lh bulan nie...
mmg lah pokai kalau duit gaji wat beli rokok...
aku benci ROKOK!!1...

korang rasa merokok nie macho ek???
pegi lah....
aku rasa kalau dekat dengan perokok nie tak selesa tol..
bau asap segala...
mulut bau busuk lagi...
macho ek mcm tu???
lagi aku nak duk jauh2 ada lah...

aku bersyukur sangat sbb sekarang bapa aku dah kurang2 skit dah merokok...
syukur alhamdulillah....
harap2 tak lama lagi berhenti lah...amin2...
korang tolong doakan ek...
maceh2...^_^
 
PESANAN BUAT MEREKA YG MEROKOK DAN BAKAL MEROKOK

pesanan aku simple jer tp padat...hehehe...
korang sayang mak korang tak???
terus terang...
betul2 sayang ker nie???
aku tak percaya langsung...
kalau sayang korang tak kan merokok...
ingat senang mak korang besarkan korang..
bagi makanan yg berkhasiat...
klu korang demam skit pun kena bawa p hospital..
pastu dah besar sanggup korang sia2 kan semua tu??
ingat tak iklan nurse india tu...
dia cakap kat anak dia..

'don't break my heart...'

itu lah maksud aku...
dan nasihat ini jg utk yg bakal2 merokok..
nak macho??
banyak cara lain lagi lah...
 
 
PENDAPAT SAYA MENGENAI ORANG MEROKOK

fuh..penat bagi pendapat kat atas tu..hehehe...
hmm....dorang terikut2 dgn perasaan sebenarnya..
dan faktor paling penting ialah dgn sapa dorang bergaul...
klu dgn mamat2 merokok...comform dorang merokok gak..
tak caye??
korang tgk lah sendiri...
perasan yg dorang dah besar panjang kalau merokok...
ramai awekkzzz dekat beb..sapa tak mau kan??
perasantan mmg korang nie..
mulut bau...ada ker awek nk dekat??
klu ada pun, dorang pura2 tak terhidu jer..
cinta mati kan...yg masam jadi wangi..harum...kalah perfume...
berubah lh ek...
utk kesihatan pada masa akan datang..
skrng tak nampak kesannya...
dah tua nnti tgk lah...per yg jadi..
mcm2 penyakit nak register nama dgn korang...
 
 
PESANAN IKHLAS DR JANNAH:
BERUBAH LAH SEBELUM TERLAMBAT...
INGAT JER KALAU NAK MEROKOK TU, BAYANGKAN MUKA MAK KORANG..
MESTI DORANG SEDIH GLER KALAU KORANG DAPAT PENYAKIT SEBAB ROKOK..
SO...
KATAKAN TIDAK PADA ROKOK!!!!









taK jawab salam DOSA!!!!

Assalamualaikum...
ehem2....tak jawab salam dosa..
hehe2....;)

penting ker jawab salam nie??
tepuk dada tanya iman masing-masing lah kan..
sebagai umat islam..menjawab salam adalah satu kewajipan yg WAJIB!!!...
tak jawab maka anda dilabel sebagai orang yang BERDOSA!!!
betul ker??
hmm...
meh..aku nak cite something dulu dgn korang semua...

ada satu hari ini..ada sorang minah..jalan2 kat pekan kk..
minah nie pakai tudung tau..
dgn sorang lg kawan dia pun pakai tudung gak..
n then tiba2 ada sorang mamat yang tidak dikenali memberi salam..


mamat   : assalamualaikum..
minah    : ( diam2 jer wat bodoh n selamba )
mamat   : tak jawab dosa yer...
minah    : ( masih wat muka seposen lagi.. )
mamat   : agak2 lah kan..ingat muka tu cantik sangat..nama jer pakai tudung tapi tak jawab salam..bagus kau   buka tudung lah!!...( dgn nada menghina )
minah     : ( masih diam2 lg wat muka selumber.. )
kwn dia  : kurang asam boi punya jantan..ko pakai ketayap dlu lah klu nk bagi salam...bikin panas toll...
minah     : sabar lah weh..biarkan jer mamat tu..
kwn dia  : ko suruh biar??nie dah melibatkan maruah kita sebagai wanita islam!!..
minah     : ko nak tau something tak??
kwn dia  : per die?? ( msh dgn muka masam mencuka )
minah     : kita tak wajib jawab salam dia sebenarnya...
kwn dia  : ye ker??bukan dalam islam menjawab salam tu adalah WAJIB!...
minah     : mmg wajib..tp mamat tu tadi adalah bukan mahram kita...
kwn dia  : so,per kaitan??cikgu2 kita bagi salam kita boleh jawab..sal mamat tu tak boleh??
minah     : kita tak wajib jawab salam mamat tu kalau menimbulkan fitnah.maksudnya, lelaki tu bagi salam cuma utk saja2 jer...dia ke arah nak berkenalan dengan kita..dan ke arah perbualan yang sia-sia..dalam islam kita tak digalakkan utk berbual dgn bukan mahram kita kalau perbualan itu cuma bual2 kosong jer...sbb dari perbualan kosng itu lah, akan timbulnya macam2 fitnah..dan kita akan lebih berdosa...

kwn dia   : tapi mcm mana pula dgn kwn2 kita kat fb tu??dorang selalu chat bg salam....tak payah jwb juga??
minah      : hmm...itu lagi satu hal..mcm nie..kalau dia bagi salam penuh.cth: assalamualaikum...kita jawab jer lah tapi pastu abaikan jer kalau dia balas lagi...lagi baik klu offline kan chat tu..tak payah kusut kepala..

kwn dia   : owwwhhh...mcm tu...eh,pelik aku..mcm ner ko tau semua nie ek??ko tanya ustaz ek??
minah     : xder lah..aku tau dr sorang hamba ALLAH nie...waallahhualam lah betul ker tak...tp klu pkir2 dua tiga berkali2 mmg ada betul gak per dia cakap...so,kita amik yang baik...tolak jauh2 apa yang buruk..
kwn dia  : insyaallah...mudah-mudahan kita dijauhkan dari perkara2 yang dilarang oleh ALLAH...amin..;)
minah     : amin2...uik,jam 5 dah nie???belum solat asar lagi..jom lah..kang duduk kat sini  lama2 lagi banyak kang mamat2 nak tambah pahala bagi SALAM...hehehehe....

kwn dia  : hahahahha   ( ketawa suka hati )...jom lah....

~ cerita sebentar td tidak berkaitan dgn orang yang hidup ataupun sudah mati....harap maklum...^_^





Monday, March 21, 2011

aku ingin pulang!!!!

aku rindu sangat...sangat..dan tersangat sangat...
banyak punya sangat lah kan...
nak pulang!!!...
rasa lama gler dah kat uitm nie...

lepas ikut segmen ben ashaari: terima ksih ibu......
aku rasa rindu sangat dgn rumah...
bkn rumah jer lh..isi2 di dalam nya sekali...
ayah...ecah..ani..akim...kakteh..ima..n semua lah..huhuhu..
terutama nya dgn UMI.....
 
that's my mum...^_^
 
 
dah lah duk sini xdak sedara mara..
sebatang kara gitu...sob..sob...
kawan2 jer lh teman di kala sepi..
tapi tak sama dgn family sendiri tau...

xper2....aku akan balik gak..
curi2 jer lah masa yg ada..
tak tenang jer hati nie duk rindu kat family...
blh bah kan??
boleh bah kalau aku...
hehehhee...
 
week nie maybe PULANG!!!!...
hehehhe...
sy ske...
^_^
MIZzzzz gler dgn 3 bradik nie....Ecah..Akim..Ani...
 
 





Sunday, March 20, 2011

segmen segera : terima ksih ibu





BEN ASHAARI : TERIMA KASIH IBU...




 Ceritakan satu kenangan yang paling anda tidak dapat lupakan ketika bersama ibu anda .. Tak kira manis , sedih , pahit atau apa saja yang ingin anda kongsikan .. Mesti lebih dari 100 patah perkataan ..
                     
 kenangan yang tak dpt aku lupakan dgn umi aku ialah bila aku dapat bersama-sama nya setiap masa..yer  lah..sbg anak perempuan memang masa tu banyak dgn ibu atau aku gelar umi lah..contoh nya klu time umi masak, mesti aku kena tolong lah...memandangkan aku nie anak sulung perempuan...peraturan wajib..kalau tak mmg naya nak kena leter nnti..hehehe...tapi sebenarnya walaupun kadang-kadang aku agak malas nak menolong tapi bila ingat2 balik, mmg aku hargai setiap saat tu....

aku masih ingat lagi time tu aku baru pas putus cinta lh lebih kurang...mak aku sebenarnya kenal 'bdk' tu..kenal gitu2 jer...n then mungkin umi perasan aku dah lama tak kontek dgn dia....ayah aku pn kenal..tp ayah aku xtau yg aku dan 'bdk' tu dah tak dak pape...one day ayah tanya..time tu aku tolong umi masak...'

ayah:  per khabar 'kawan' angah tu?

aku :  'entah...xtau..ok kot...".( aku jawab sambil lewa jer...)

umi:    abg...shhhh....
~ sebenarnya umi kn dah tau..so, umi bg isyarat lh kat ayah suruh diam2 jer..hehehehe..aku malu gler siot..blushing seketika.....umi paham2 jer tau...sayang umi..^_^..

antara ibu dan ayah..siapa yang anda lebihkan??

hmm...hehehe..sorry ayah....mesti lah umi kan..lebih rapat dgn umi dari ayah..tp time aku kecik2 dulu rapat dgn ayah, dah besar panjang nie jadi malu2 kucing plak..hehehe..tapi sayang ayah juga..cuma umi lebih skitttt jer...

Apakah anda sanggup tinggalkan ibu atau ayah anda di rumah orang tua ? 


ya allah...jauhkan lah aku dari sifat2 yang seperti itu...anak jenis apa lah kalau sanggup buat mcm tu...umi dan ayah dah besarkan aku dari besar telapak tangan sampai sama besar dgn mak aku dah skrng nie...banyak pengorbanan umi dan ayah...tak akan sekali-kali aku buat mcm tu...

Pendapat anda mengenai anak anak yang sanggup bercakaran merebut harta pusaka orang tua mereka .. 

pendapat aku..mmg dorang tak kenang budi...mcm cite 3 abdul tu..bapa dia baru sakit tenat..belum meninggal lagi pun..dah bincang sal pembahagian harta...harta adalah segala-galanya bagi dorang...tak sepatutnya kita buat mcm tu..sbb harta..putus saudara...mak ayah diabaikan..tolak tepi...harta lebih penting...ini lah realiti hidup...masih ada lagi orang mcm tu zaman skrng nie..malah bertambah2 lg jumlahnya....xckup dgn harta yg ada..tamak betul...saham dunia dikejar smpai lubang cacing..saham akhirat????entah ke mana...



~ LOVE U UMI.... ^_^




.

malam penghayatan...^_^

assalamualaikum....
nie sambung entri yg sebelum ini....thank you allah...
hmm...
selalunya klu ada ativiti yang berunsurkan keislaman, waktu malam tu mesti ada malam penghayatan kan..
jadi, mcm tu juga lah dgn ativiti anjuran pusat islam di uitm sabah...
basmi @ bengkal asas membina insan ...
bengkel nie wajib utk semua bdk2 part 1 yang baru masuk...

ok..skrng nk cite sal malam penghayatan lah kan...
aku rasa mmg sangat2 berbeza dari semester2 yg sebelumnya...
sbb penceraman pd malam penghayatan tu dtg dr luar...
means bukan bdk uitm sndri lah...
abg per ntah aku tak ingat sgt...
study kat UMS....

first2 dia start tu biasa2 jer...
dia bercakap sambil diiringi instrumental yg mendamaikan..
sbb dia ckp tak ada feel kalau tak ada music...
tp memang muzik yang dia mainkan tu mmg indah lah...
background slide pun wat jiwa kacau jadi tenang....

part paling aku suka dalam malam penghayatan tu ialah bila mana kami kena tutup mata...
korang tau per surprise yang paling best??
sebelum kitorang tutup mata, dorang bawa masuk satu keranda...
mmg seram sejuk gak lh time tu...


sebelum kami tutup mata, ada slide yang ceritakan pasal alam sesudah meninggal dunia..
macam mana roh dipasahkan...
sapa yg soal kita dalam tu nanti??
n banyak lagi lah yang berkaitan..

lampu dimatikan...~
n kami diarahkan tutup mata...
 bila kami dah tutup mata, dia mula kan sesi..
kami seolah-olah sudah meninggal dan ingin disoal oleh malaikat 
dia buat suara yang membuat korang kecut perut...
malaikat: siapa tuhan mu???
kita: aku tidak tahu!!!....( dgn suara yg sangat2 nyaring )..
terus terang aku cakap..mmg aku takut2 sangat2..
mcm in real situation tau...
soalan terus diajukan...
n dia masih menjawab   "aku tidak tahu!!!!"...
lepas itu dia menangis kesakitan...
memohon ampun pada allah...
dgn tangisan yang berterusan.....
serta kesakitan diseksa yg teramat sangat...
yg membuatkan malam itu sangat2 berkesan....
jalan penceritaanya yg betul2 di alam sesudah mati...
bunyi latar belakangnya...
n then suara penceramah tu sendiri yg sangat2 bersemangat dan sesuai lh dgn bunyi yg dimaikan..
buat korang tersentap n berfikir seketika..
percaya lh korang tak dpt nk curi tidur punya...
sbb takut teramat sangat....

mungkin klu aku cite kat sini korang tak ada feel tau...
nak ada kat sana gak baru terbuka skit hati dan mata kita...
rasa banyak sangat dosa...
tanpa kita sedar...

habis jer sesi tu, kami disuruh buka mata..
muzik dah dihentikan dan..
terdengar lah bunyi2 suara orang menangis...
termasuk lh aku...hukhukhuk...
mmg banyak mata2 yg merah berair semalam..

mudah-mudahan pintu hati kita semua terbuka lah untuk lebih beriman pada NYA..
selalu mengingati ALLAH....
banyak2 berzikir...
jgn tinggal solat....
buat baik dgn ibu bapa...
dan mcm2 lagi lah...

insyaallah...;)

muslimah sejati...^_^
amin



Saturday, March 19, 2011

terlepas segmen ben ashaari...wawawa..

baru jer buka blog...
tup..tup...ada segmen ben ashaari yg baru...
tak sangka lak dah tutp dah..
keciwa wawawa...

baru ingat nk join..
xper lah..xder rezeki ler kn..
xper lah..next time kita try ek..
pasa sesape yg senasib dgn aku..jgn bersedih,,,
kelak ada lagi peluang kedua kan...
dun be sad...

teringin gak nk wat segmen mcm ben ashaari but no idea brilliant like him.
klu ada pun sesape lh yg sudi join..
tak hangat di pasaran..
hehehhe...

ok lah..
caw dlu...
titow time....
nytezzz...^_^

thank you ALLAH...

ya allah ya tuhanku...
buka kan lah pintu hati hamba mu ini utk berubah ke jalan yang engkau redhai ya ALLAH...
aku hamba manusia yang biasa...
tak pernah lari dari hasutan syaitan dan hawa nafsu...

aku ingin berubah ya allah...
ingin menjadi lebih baik dari hari2 sebelum nya...
aku perlu petunjuk mu ya allah...
berikan lah aku kekuatan itu...
jangan lah kau pesongkan hati hamba mu ni ya allah..
amin amin ya rabbal a lamin...


* entri kali ini berbeza dari yg sebelumnya..entah lah...baru lepas join satu program kat kampus...program berunsurkan keislaman....aku just jadi ajk jer..tp baru jer tadi ada malam penghayatan..sangat2 membuka pintu hati ku ini...ya allah..banyak betul dosa hamba mu ini..rasa diri ini sangat kerdil di hadapannya....

bukan nak cuba utk berdakwah kat sini..tp cuma hendak berkongsi sesuatu....penyesalan bukan satu kerugian tapi satu kesempatan utk kita berubah ke arah yang lebih baik...

sebenarnya aku nak cite banyak lg tp mata ini sangat2 lah perlukan rehat yang cukup untuk aktiviti esk hari...
insyaallah...entri ini akan bersambung..doakan saja yg terbaik utk saya yer...tima kaseh manyak2...

assalamualaikum...^_^

Thursday, March 17, 2011

SEGMEN BLOGGER : LELAKI VS PEREMPUAN ( FIZIKAL )..BEN ASHAARI

ok..
saya join lagi segmen ben asaahri....
best gak segmen kali nie..
so, ...we start...
go!!!...
BEN ASHAARI : LELAKI vs PEREMPUAN KERANA FIZIKAL
 1. yup...aku penah jatuh cinta gak...cinta monyet ada..cinta betul2 pun ada..tapi jatuh cinta jer ek bukan bercinta.....first sekali tak dapat dinafikan    bila aku jatuh cinta dengan seseorang tu adalah sbb rupa paras...n then hati budi....tapi itu tak bermakna aku pentingkan paras rupa sbb aku pun bukan lah cantik sgt pun...ehem2....( terus terang punya statement )..
bila aku dah kenal hati budi dia betul-betul..baru itu aku namakan jatuh cinta..lalalala..

2.fizikal???tak sangat sebenarnya..asalkan dia dapat jaga aku baik2 itu sudah cukup....hehehe..;)

3. semestinya lah bahagian muka nya... terutama nya hidung dan mata..sbb dari mata boleh nampak cahaya keihklasan orang tu...hmm...tang hidung plak??sbb aku suka tgk lelaki yg hidung mancung....

4. berisi tanda bahagia??hmm...yer lah kot...tapi terpulang gak pada pasangan tu..klu isteri mmg pandai masak,tapi laki dia makan banyak tapi  tak berisi2 gak...nak wat mcm ner kan...kategori badan xpandai membesar lah katakan...not sure sgt lh sbb aku lum kawin g...hoho!!!...;)..utk menjawab soalan tersebut, saya tak setuju...maybe dorang amalkan gaya hidup sihat.tak makan banyak...sedang2 jer.....heheh..

5. saya atas pagar boleh tak???hukhuk...susah lak nak jawab...
   sy pilih lelaki kacak biasa kaki perempuan lah....sbb dorang gunakan aset dorang tu untuk pikat  perempuan...mentang2 kacak, suka main2 kan perasaan kaum hawa...habis madu sepah dibuang..tp bukan semua lah kan...segelintir sahaja..

6. contoh lelaki idaman....
     ~ aku idamkan seorang lelaki yang pertama sekali mestilah ada pendidikan agama yg baik supaya dapat    membawa aku ke jalan yg benar...
     ~ mestilah ada tahap kesabaran yang tinggi sbb aku tak suka lelaki panas baran....n tak suka lelaki yg suka tengking2...aku sensitif yer...
    ~  hormat orang tua...mesti sopan santun juga..jgn mentang2 lelaki ikut sedap mulut cakap dgn orang yg lebih tua dari dia kan...
     ~   tak nak lelaki MEROKOK!!!....nanti banyak penyakit...tak bgus utk kesihatan kan2???hehehe..;)
    ~   hmm...lagi si 'dia' mestilah sayang aku sgt2...jgn suka simpan2 rahsia...n banyak lagi ciri2 positve yang perlu ada pada si 'dia'...
   * tu jer lah kot..aku akan  pilih 'dia' nie sbb semua ciri di atas...sbb aku perlukannya...apa2 pun semua bergantung pada jodoh lah kan...

7. ops...saya belum ada yang punya..so,tak perlu jawab lah ek???...hehehe...

8. tidak sama sekali.....masih berusaha utk mendapatkan ciri2 fizikal yang diinginkan...

9. hmm..maybe perlu tapi jgn lah terlampau sangat kan,,..sbb kalau kita nak si 'dia' yang the best..kita pun kena lah jadi yang the best utk 'dia' juga....so,adil utk kedua2 pihak...

10. ntah....sbb tak pernah try lagi..takut gak nak try....mungkin ada sesetengah yg mujarab lah...;)..

* done....hehehe..;)...





 





bila rindu mula melanda...

korang tak rindu sapa2 tak sekarang???
ihklas nie jawab???
tipu dosa ek...
betul nie tak ada??
sah korang no feeling lerrr....
hehe...
just kidding.....

hukhukhuk...
aku rindu gler dgn orang yang aku sayang sekarang..
korang tau tak sapa???
malu lah nk ckp...
hikhikhik...

eh2...nk fikir bukan-bukan lah tu kan..
x baek tau....
sebenarnya aku rindu gler dgn family aku sekarang...
miss tahap gaban lah...
lama dah aku tak balik umah aku kat sandakan tu...
last sekali balik hari tu time cuti tahun baru cina...
pastu tak dak dah weh...
mana aku tak sedih....wawawawa....

aku nak balik!!!...
tp kekangan waktu yg terlampau sibuk kalah ahli dewan parlimen.....
poning palo den pkir nie...

den balik juga...
tak kiro lah....
nnti den khabor2 lah kan kalau den dapat balik yor..
hehehe...
korang teringin nak tau ker??
xder makne nyer lah kan....
k...nak kol umi ku tersayang...
caw dulu...
sayonara.....^_^.

Wednesday, March 16, 2011

first present...huh!!...

skrng jam menunjukkan pukul 2.00am dah...
aku still mengadap benda alah nie lagi...
tak insaf2 bdk jannah nie ek...
hukhuk..

sebenarnya baru pas siapkan slide utk presentation besok....
berdebar gak perasaan nie...
jadi orang pertama yang present....
takut beb....
mata nie dah macam panda pun..
comei2 gitu.....
panda pun tak ada mata secomei aku....
hahahaha...

wish me luck yer...
cayo2 jannah!!...
wish dri sndri plak..blushing..~ ~ ~...^_^

okey...
1...2...3...
ZzZzZzZz.....

Tuesday, March 15, 2011

when people under pressure....

masa senang...senyum memanjang...buku pun tak dipandang....
bila susah...baru nak mula menyibukkan diri yg sedia ada sibuk....
masa senang....tidur bila2 masa jer ikut suka hati sesedap rasa...
kdg2 berjaga sampai tak sedar jam dah pukul berapa....
bila susah...nak sangat tidur tapi tak dapat sbb sgt2 busy...

sebenarnya...apa yg aku cuba sampaikan lah nie berkaitan sedikit sebanyak kehidupan pelajar di kampus...
termasuk diri aku sendiri...
aku cuba nak memotivasikan diri sendiri sebenarnya..

almaklum lah..sekarang nie mmg busy tak terkata...
kalau boleh buku tu bawa tidur...
buat assignment sampai tak tidur pun tak apa...
kenapa lah perkara2 macam nie boleh jadi ek???

jawapan nya tak susah...
kami atau kita nie sbg student suka mengambil suatu hal yg serius remeh temeh...
bila kerja dah berlambak..mula lah nak wat muka mcm cuka...
senyum yg dulu sampai ke telinga, skrng dah jadi susu basi...
esok nak test????
baru lah nak buka buku...
fb off seketika buat sementara waktu...
 
ini lah terjadi kat kami sekarang....
exam dah dekat...
masing-masing dah bawah tekanan yang tahap gaban gunung berapi nak meletus...
aku pun macam tu...

tapi aku cuba untuk merelekskan diri..
padahal kerja melambak tak terkira...
post something kat sini just nak release tension yang entah nak cakap mcm ner....

ok...enough!!!...
think positive....
buang yang keruh, ambil yang jernih..
baru segala masalah dapat diselesaikan...
mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan kami ini yA ALLAH...
amin...^_^




SEGMEN: BLOGGER IKUT NEGERI....( BEN ASHAARI )

www.benashaari.com/2011/03/segmen-blogger-ikut-negeri.htmlfirst time ikut segmen ben ashaari nie...
sebelum nie hati tak terbuka lagi..hehehe...
dah terbuka nk ikut, time tu plak lah dah tutup....huhuhu...
nie kali lah mau ikut..
hope ben ashaari dpt terima lah kan....
^_^..
latar belakang

ok..first sekali nak cerita lah serba sedikit sebanyak pun blh kan ttg latar belakang gadis ini...hehehe...
nama full jannah mohd nor....
umur angka masih tak banyak lagi...
baru 20 tahun..bulan 5 nie baru masuk 21 tahun..
rasa mcm tua sangat dah weh...
lahir di SABAH...asal NEGERI SEMBILAN...
so, asal sebenar mmg mixed lah...sabah + n.9....
ayah orang sana..jadi ikut asal ayah lah kan...
duduk SABAH memang dah lama..
sejak belum lahir lagi..
jadi kalau orang tanya orang apa nie??
orang SABAH mak cik..pak cik...nenek...tok....
dgn bangganya gitu...hehehhe...
pandai cakap SABAH sikit2..kalau mau try..boleh bah kalau kau...
tu jer lah kan..
selesai..!!....harap dah maklum yer...^_^..

profesion sekarang

terus terang cakap lah kan..
masih lagi study kat UITM SABAH..
nah..SABAH lagi kan...
mmg saya orang SABAH BAH...
tak dapat disangkal sudah...

blog favaourite saya

dah tau mau lagi tanya...heheh..
semestinya blog ben ashaari...
sbb???
abg ben selalu update blog n story dia semua syok2 bah...

blog yang saya tak suka masuk...

blog yang cerita nya mengarut2 jak..
n then blogger yg suka betul kutuk2 orang,,,
saya ndak SUKA!!!....
nama empunya BLOG rahsia.....

impian saya terhadap blog saya

semestinya ingin dapat ramai follower lagi...
kesian bah saya...baru seciput follower...bikin malu...huhuhu....
n then mau rajin2 update lagi...
supaya orang selalu baca..kunuk lah kan..
itu jak..
sekian..harap sudi dibaca.....;)...






Saturday, March 12, 2011

novel kurang PAGE>>>

penat ler hari nie...
satu hari berjalan kat kk....
bkn outing saja2 tau..sebenarnya lbh kpd tujuan utk mencari sedikit maklumat utk siakan business plan kitorang....

so, dah alang2 jalan tu kan..aku beli sikit barang2...
novel: 2
kerongsang: 1
lipbalm: 1
tu jer lh kot...hehehe..

n then td baru jer belek2 novel tu...
sekali duk belek2...der 3..4..muka surat gitu KOSONG!!!...
terkejut gak..sbb time duk belek kt kedai tu tak berapa perasan sgt...
sbb agak kelam kabut skit....
hmm...kecewa gler...xbest nyer...
first time lh beli novel yg kurang page...
wawawawa..
xbest nyer nak baca t....
lepas nie klu nak beli novel kena belek betul2 dlu..
jgn ada page yg kurang....


aku nie klu nak beli novel...
first mesti tgk cover page dulu cantik ker tak..
n then baru tgk summary kt belakang...
heheheh....
mana nak perasan ada pge yg kurang kn..
ish3..
jgn ikut mcm aku ek...
not good utk kesihatan anda semua...
hehehe..

k..
caawwww dlu..
nk titow..
ngntuk gleerrrr...
dada...


~ sory..xblh bgtau tajuk novel..tak pasal2 aku kena saman nnti..heheh...jgn tertanya2 plak ek..^-^



Saturday, March 5, 2011

al-FATHIHAH...

Assalamualaikum kwn2 semua.
per khabar hari nie??
harap2 sihat lh hendaknya...
klu sakit sekalipun anggaplah slah satu daripada ujian dr ALLAH kp setiap hamba umatnya...
ada hikmah di sebalik semua yang terjadi...
redha dgn ketentuannya...

pagi tadi dalam jam 10 lebih gitu...
aku dpt berita yang mengejutkan dr bdk kelas aku...
yg sahabat kami dari kos dan part yg sama sudh meninggal dunia...
innailillah...
aku sgt2 terkejut sebenarnya..
actually,first2 dpt smsm tu aku xtau pun dia yang mana satu...
tp bangun dari tidur jer,aku terus buka fb n tgk2 banyak dh post ucap takziah kt arwah...
aku buka fb dia,...baru aku tau dia yang mana satu..
aku dgn dia tak ada kenangan apa2 pun..
cuma saudara sesama islam jer..
mmg kenal lh sgt dia..tp tak pernah bertegur sapa jer...
HMM....
tadi ada ziarah rumah arwah...
thanks a lot kepada pihak uitm sbb sediakan transport pegi ke sana...
agak ramai juga lah bdk2 kelas, bdk BASMI,MPP, dan yg kenal beliau..
suasana sangat2 lah menyedihkan tadi...
bila aku salam mak dia tadi, hati2 aku sangat2 tersentuh...
aku bayangkan posisi aku di tempat dia..
klu one day aku ada ANAK, n ANAK aku tinggalkan aku...
mesti sedih kan..spe lh yg tak sygkan anak...
mmg suasana kat rumah dia tadi sangat pilu...
n then kwn aku post kt fb dia ckp yg semalam dorang sempat lagi main bola tampar sama2...
dgr2 pagi nie dah tinggalkan kita semua..
hmm...
ajal di tangan ALLAH....
salam TAKZIAH kepada keluarga arwah...
harap2 dapat banyak bersabar...
yg melihat nie pun dah tersentuh..apatah lagi keluarga sendiri kan...
sama2 lh kita sahabat2 semua...
dekatkan diri dengan ALLAH...
banyak2 kan beribadah...
sebagai bekalan di akhirat kelak...


al-fathihah....





.

Friday, March 4, 2011

antara DUA: wang atau kesihatan

assalamualaikum...
entry kali ini kitabenci satu topik yg quite familliar dgn kehidupan kita semua k...
hmmm....
wang atau kesihatan??
mana satu paling penting???

setiap individu diberi hak masing2 utk memilih...
tak dinafikan kedua2 tu mmg tersangat lh penting...
aku pun tak blh hdup gak klu xder duit kn..
tp klu ada duit berjuta-juta sekalipun...tapi kesihatan xjaga...
aku rasa...biar papa,asal sihat....kikiki...
 
wang&kesihatan memerlukan antara satu sama lain....
nk pegi hospital, kena ada wang kan...
nak badan sihat2, kena pegi pasar beli lauk pauk jg kn...
nak belajar, kena bayar yuran sekolah gak kan...
nak naik bus, kena bayar tambang...
sekarang nie..semuanya memerlukan WANG...
xder wang org cakap diibaratkan hdup lumpuh separuh badan...
lbh kurang mcm tu lh...

tapi...semua tu dari kita gak lh...
nak sihat,kena cari duit..
tapi jgn lh berlebih-lebihan...
dalam agama kita sendiri pun, kita digalakkan utk bersederhana...
itu lebih baik daripada lilit satu badan dgn emas dan mutiara...
makan berjenis2 lauk pauk..last2 xhbis, buang...
kat situ dah berlaku satu pembaziran...
dan pembaziran tak digalakkan dlm islam atau mana2 agama sekalipun....

so,renung2 kan....
jgn lh seksa diri semata2 nak kaya tanpa ambik kira aspek kesihatan...
bkn dr segi aspek kesihatan juga tapi ibadah kita gak k..
sibuk duk keje cari duit siang malam tp solat tolak tepi...
itu yg sangat2 kita nak elakkan...
jadi..kita buang yg keruh, amik yg jernih ok...
^_^




Thursday, March 3, 2011

nk jadi cikgu.....^_^

assalamualaikum...
per cite korang smua??
chat tak??
hari ni jumaat kn..esk sabtu.mesti rmai yg cuti kn..best kn...heheh..

actually,aku bingung gler2 skrng nie..
td baru jer search2 sal nk apply pendidikan nie...
aku kn skrng amik diploma pentadbiran awam...
so,nk tau lh layak or tak aku apply pendidikan pasni..
xlme dh habis..tinggal satu sem jer lg...
bingung gler nk apply apa pas nie...
mmg cita2 tu teringin sgt nk apply pendidikan...
tp ntah blh ker tak...

aku tak lh brapa sgt mnta jd cikgu nie..
tp org ckp cita2 yg blh terjamin gak lh hdup kn...
klu blh pas hbis blajar aku nk trus kerja...
xpayah nk susahkn mak ayah lg kn..
tp tu lh msalahnya..nk smbung apa pas nie????

xkn nk kerja trus kan??hmmm..xbest ar..
stakat diploma nie mmg dh berlmbak kt luar sna...
org xpndang sgt kot..huhuhuhu...
walau mcm mana sekalipun aku kena gak smbung belajar...
xnk ar trus keje...pengalaman pn xder lg...

hmm...hopefully lh dpt apply pendidikan kn...
nk sgt2 jadi cikgu..
lagipun family aku semua blh dikatakan ramai cikgu..
so,kiranya aku nie nk cikgu sbb faktor keturunan kot...hikhik...

pape pun wish me get what i want guys..hehehhe...
amin3...^_^..


About Me

My Photo
jannah mohd nor
sandakan, sabah, Malaysia
* study degree in marketing at UITM kota kinabalu sabah... * part time business.. * from sandakan.. * willing to share the secret of beauty with other people...
View my complete profile
RaUdHoTuL JaNnAh© DiseƱado por: Compartidisimo