topbella

Friday, August 20, 2010

hidup....hidup...mcm nie lah..hmm..^-^..

Assalamualaikum...
Hari yg indah...cuaca yg baik...dan hati yang tenteram...
Hmm...tenteram ker??tenang ker aku??
Tabah ker aku nak menghadapi smua nie dgn kesabaran yg aku harapkan di level yg paling tinggi..
Tapi??dpt ker aku melupakan smua masalah yg berlaku hanya dgn menutup mata dan buat2 tak tau jer???blh ker mcm tu??atau patut ker aku tidur sampai tahap di mana masalah tu akan hilang dgn sendirinya??hahahah..tak mungkin lah kan beb...

Hanya satu cara atau boleh aku katakan yang mmg banyak cara utk aku melupakan smua masalah yg berlaku dalam hidup aku....

Tak kisah lah masalah dalam:
1. Cinta
2. Pelajaran
3. Family
4. Kawan

Cara yg aku rasa aku boleh lakukan:

I. Think positive
II. Jgn fkirkan sgt masalah tu sbb takut menyakitkan jiwa jer...
III. Klu bab kawan, aku rse aku just mengalah jer..senang..
IV. Bab cinta paling complicated skit walaupun aku tak penah mengalaminya mcm org laen..so,just take it easy..klu minat,minat jer lah..klu ske,diam2 jer...cz aku takut just syok sndri....lgpun banyak kekurangan dalam diri aku yg msh perlu diperbaiki utk menjadi lbh baek..so,i more prefer love after married kot..maybe lah...tak blh cakap besar gak kan..hmm...tapi aku serah pada takdir jer lah...huhuhuhu...^-^..
V. If bab pelajaran nie,mmg aku amik serius...sbb aku nie blh dikatakan tahap sederhana lah..tak pandai tak juga palui (bodoh)...so,study...study..study...without stop until aku dapat apa yg aku mahukan selama2 nie...

Actually masalah dalam hidup nie adalah normal..sapa yg tak penah ada masalah tu, die lah yg tak normal...hehhe..mmg btl pun...dr masalah yg kita hadapi tu lah kita akan banyak belajar macam mana nak selesaikan sesuatu masalah tu n always alert dgn keadaan sekeliling...so,just take it easy jer lah kan...not really easy but get SOMETHING from that problem k..juat want to share with u all...heheh..k,salam..slumber always..^-^..

Monday, August 9, 2010

rAmADHAN YA rAmADHAN

ASSALAMUALAIKUM W.B.T..

alhamdulillah..akhirnyar hari tg ditunggu menjelma jg..hari apa ek??teka lah..hehhe..
mestilah bulan ramadhan yg hanya sekali dalam setahun jer...
bersyukur sgt2 sebab masih diberi kesempatan utk melalui hari2 yg cukup indah ini..
pada hari itu lah kita semua digalakkan menambah amal ibadat dan sabar dalam segala hal...
tahan lapar..tahan hati..tahan nafsu dan mcm2 lagi lah..
kalau iman tak der,mmg senang lah kita kecundang ke lembah yg hina..
kita kan dah sedia maklm time tu semua syaitan2 telah diikat supaya pada hari tersebut kita dapat menjalankan amal ibadat tanpa gangguan yg tak diingini...
tapi zaman sekarang nie,ramadhan ker tak ramadhan ker sama jer..
org still jg wat dosa...tak terkecuali diri sy sendiri..cuma yg membezakan nya ialah samaada dosa besar atu kecik..kita ada niat utk bertaubat atau tak...
so,diri kita sendiri lah yg kena selalu beringat..selalu jaga diri dan amalkan AMAL MAKRUF NAHI MUNGKAR...

puasa tahun nie sama dgn semester sebelumnya...
puasa tanpa family di sisi..huhh..sedih nya...
tp insyaallah kejap atau lama aku akan cuba gak utk puasa dgn family aku..cari waktu utk balik rumah..
puasa tahun ini pun lain dari tahun sebelumnya sbb aku akan berpuasa di rumah sendiri dan dgn kawan2 serumah aku..
tak sabar gak tp aku pasti time puasa nanti mesti banyak cabaran dan dugaan yg akan ak lalui..hope aku tabah lah...hhuh..

okey..
kata2 akhir dari aku..
selamat berpuasa kpd korang semua..
hopefully puasa tahun ini,kita dpt banyakkan amal ibadat dan banyak2 kan bersabar..
yg pasti pas puasa kita RAYA..hehehhe..tak sbr nyer...
okey..
SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN..
IKHLAS DR janna_slumber..

Sunday, August 8, 2010

huhuhu...windu nyer...




salam....

nie cite utk hari nie n hari2 yg lepas..
hari jumaat baru2 nie dalam pukul 6.30 gitu,aku berangkat ker sandakan....
hoooreeyy!!!akhirnya dapat gak aku balik umah n jumpa family aku..
rindu yg tak terkata lah...heheh..

mmg spend time btl lah dgn family aku..
hari sabtu tu,aku teman dorang adik2 aku p karnival kat satu skola d sandakan nie..
nama skola tu st.mary convent..lau aku tak silap spelling lah..
mmg memenatkan cz mak aku tak ikut..
so,aku n adik aku yg sorang (kakteh) tu lah yg kena handle dorang smua..
mcm2 perangai dorang nie tau...almaklumlah bdk kecik kan..sbr jer lah..
aku rse mcm dah jadi mak orang kpd 4 org anak..kikikiki..padahal lum kawin g pun..
tapi pape pun aku rse happy lah walaupun mmg penat tak tekata.
at least aku dpt spent time dgn dorang smua..hehe2..



satu benda lagi aku wat lagi time kat sandakan..
jual keropok lekor..heheh..
tlg abg aku sebenarnya..sblum nie der org gaji tp dah berhenti..so,aku pun time tu mmg tak der keje..
so,dgn rela hati nyer menawarkan diri utk tlg die..
mmg satu pengalaman yg berbeza lah..
untung hari tu cuma rm 11 jer..bayangkan lah..hehe2..mcm ner nak survive??g2 lek..kikiki..
tp okey lah..last2 kami yg makan sendiri keropok lekor tu..hehhe..

okey..tu jer lah story utk hari nie..
t der mse n cite yg best or tak best ker aku share dgn korang smua..k..
layan jer lah..
lau sudi komen ek..hehehe..
k,dada..
salam..

Wednesday, August 4, 2010

kisah hari ini...

assalamualaikum...

nie cite utk hari nie..
tak banyak sgt aku nak cite kan sebenarnya...
tp per yg aku blh kata kan,hari nie adalah hari yg paling mendebarkan dan melucukan bagi aku...
sampaikan aku jadi penat n blh ketawa sendiri bler fkir balik..hehheheh..

first sekali pasal assignment ctu yg tak siap..
aku n zalika hampir tak pegi class ctu sbb kitorang lum wat satu pun keje tu...
ntah mmc ner lah kitorang blh alpa n lupa tarikh hantar nyer ari nie..
mmg kalut gler...
bler ustaz msuk dalam class,kitorang mmg tunduk kepala jer lah..tkot ustaz tanya...
mmg mendebarkan lah time tu...mcm2 dah alasan kitorang nak bagi..dah set dlm mind dah...wat dosa jer kan tipu2 nie...tp mmg tu jer lah yg dapat kitorang fkir time tu..huhuh..
tp mungkin ALLAH mempermudahkan kerja kami...
ustaz pun tak banyak tanya n bg extra time utk siapkan assignment kitorang tu..huh..amin....

second thing yg berlaku hari nie yg aku ckp melucukan sgt tu..
hari nie ikutkan class aku smapai jam 12.00 jer..
tp aku naek p hostel jap sbb nak urusan bilik dgn kwn aku..shar...
aku nak minta tukar bilik tapi tak dpt n aku kecewa gler...
n sblum nak amik bus balik umah,aku singgah lah bilik zalika jap makan2 dgn dorang dulu sblum balik....n tepat jam 1.00 tengah hari aku turun lah utk mengambil bus NR iaitu bus yg bertanggungjawab utk mengambil dan menghantar student yg tinggal kat luar...so,bler bus dtg aku pun naek lah...
but suddenly..aku teringat sesuatu yg buat aku panik n kecut perut...
aku tak sedar yg rupa nyer aku tak ada kunci umah n ku lupa minta kat c shar..
mmg tak tau nak buat apa time tu..
krdt pun tak ada nk bgtau..n nsb bek lah c shar kol aku..
aku pun bgtau kat die yg aku lupa nak minta kunci..n minta tlg die tanya housemate aku yg lain kalau dorang ada kta umah..
sementara menunggu sms dr c shar,aku msh lg berfikir apa yg aku patut buat time tu..
samaada teruskan perjalanan naek bus nr atau turun kat fastrack utk amik bus lain n naik ats amik kunci kat c shar...
akhirnya,aku buat keputusan utk turn d fastrack..nasib aku jadi tambah baek bler ada sorang pak cik nie sudi tumpangkan aku naek kete die p kolej kediaman balik..lega skit tau...
n smpai jer kat kolej kediaman aku trus naek ats n minta kunci kat shar..
dorang kat dlm bilik tu mmg terkejut gler bler tgk aku balik bilik semula...aku pun cite kat dorang per yg terjadi n dorang berabis ketawakan aku...mmg lucu tau walaupun penat gler naek turun p blik..
n dari bilik dorang aku tgu lah bus TUT pula dtg...dr bilik dorang tu blh tengok bus turun naek..nsb bek lah kan lokasi nyer tu strategik..huu.

alhamdulillah,aku selamat naek bus TUT n kunci umah pun dah ada kat aku...
mmg sepanjang perjalanan bali ke rumah,aku ketawa jer dalah hati..
kang senyum tak pasal2 orang ckp gila plak kan..heheh...
semua urusan pun dah selesai n mmg setiap detik yg aku alami hari nie aku akan semat dalam memori aku smapai bler2..heheh..

sebenarnya...

PENGALAMAN ITU LAH YANG MEMBUAT KITA LEBIH BERHATI2 DAN BERINGAT SELALU..dan...
PENGALAMAN ITU JUGA LAH YANG DAPAT MENJADIKAN KITA SEORANG MANUSIA YANG SELALU MEMBUAT PERUBAHAN DALAM HIDUP YG MENUJU KE ARAH KEBAIKAN...

mudah-mudahan aku pun dapat jadi mcm tu...
hopefully..pisang tak akan berbuah 2 kali kan..biarlah sekali jer..heheh...

Sunday, August 1, 2010

TiMe tO CoOkInG...

salam...
hai blog...

hari nie aku nak cite sal per yg berlaku hari nie..
hari nie kitorang just duk kat umah jer...
bkn mcm2 hari sblum nie..
tiap kali cuti jer keluar..
tapi tidak hari nie...heheh..

hari nie kami telah melakukan satu aktivitii yang berfaedah iaitu memasak..kikiki...

masakan kami pada hari nie ialah....AYAM MASAK LEMAK CILI PADI...
idea is come from me...n i got the resepi from my mum..
lucu nie..balik2 kol umi tanya nak masuk per dulu,bahan2 nyer..n mcm2 lagi lah..
mesti mak aku bangga gler lah cz first time aku masak lauk yg tak penah aku masak...


so,pada jam lebih kurang pikul 11.00 pagi tadi...,aku n c dila kuar membeli barang dapur...barang2 yang kami beli ialah;

1.ayam~4 ekor sayap n satu dada ayam
2.kentang~5 bij
3.santan peket
4.cili padi
5.serai

itu lah bahan2 nyer yg kitorang gunakan utk masak AYAM MASk lemK CILI Pdi.....
so,sbg kenangan aku ada take a few picturs utk share dgn korang smua..heheh..
maybe pasni korang pun blh try juga kan...

yg penting...
AYAM MASAK LEMAK CILI PADI kitorang menjadi n sedap sekali...
thanks to all my housemate yg membantu..
MASUK AYAM PULA
hope pasni kita boleh try masak resepi baru lagi kan..kikikiki..
START COOKING!!!
k,thats all....now time to see our picture...hoho!!!


BAHAN-BAHANNYA
  NI MY ASSISTANT..MERANGKAP MY HOUSEMATE 
KAK??NIE NAK MASUK KER JUGA??
RASA DULU..HMM..CUKUP GARAM DAH...
DAH SIAP!!!..
INILAH HASILNYA..
SEDAP...
GD JOB FREN!!!

                                                         

About Me

My Photo
jannah mohd nor
sandakan, sabah, Malaysia
* study degree in marketing at UITM kota kinabalu sabah... * part time business.. * from sandakan.. * willing to share the secret of beauty with other people...
View my complete profile
RaUdHoTuL JaNnAh© DiseƱado por: Compartidisimo