topbella

Sunday, March 20, 2011

malam penghayatan...^_^

assalamualaikum....
nie sambung entri yg sebelum ini....thank you allah...
hmm...
selalunya klu ada ativiti yang berunsurkan keislaman, waktu malam tu mesti ada malam penghayatan kan..
jadi, mcm tu juga lah dgn ativiti anjuran pusat islam di uitm sabah...
basmi @ bengkal asas membina insan ...
bengkel nie wajib utk semua bdk2 part 1 yang baru masuk...

ok..skrng nk cite sal malam penghayatan lah kan...
aku rasa mmg sangat2 berbeza dari semester2 yg sebelumnya...
sbb penceraman pd malam penghayatan tu dtg dr luar...
means bukan bdk uitm sndri lah...
abg per ntah aku tak ingat sgt...
study kat UMS....

first2 dia start tu biasa2 jer...
dia bercakap sambil diiringi instrumental yg mendamaikan..
sbb dia ckp tak ada feel kalau tak ada music...
tp memang muzik yang dia mainkan tu mmg indah lah...
background slide pun wat jiwa kacau jadi tenang....

part paling aku suka dalam malam penghayatan tu ialah bila mana kami kena tutup mata...
korang tau per surprise yang paling best??
sebelum kitorang tutup mata, dorang bawa masuk satu keranda...
mmg seram sejuk gak lh time tu...


sebelum kami tutup mata, ada slide yang ceritakan pasal alam sesudah meninggal dunia..
macam mana roh dipasahkan...
sapa yg soal kita dalam tu nanti??
n banyak lagi lah yang berkaitan..

lampu dimatikan...~
n kami diarahkan tutup mata...
 bila kami dah tutup mata, dia mula kan sesi..
kami seolah-olah sudah meninggal dan ingin disoal oleh malaikat 
dia buat suara yang membuat korang kecut perut...
malaikat: siapa tuhan mu???
kita: aku tidak tahu!!!....( dgn suara yg sangat2 nyaring )..
terus terang aku cakap..mmg aku takut2 sangat2..
mcm in real situation tau...
soalan terus diajukan...
n dia masih menjawab   "aku tidak tahu!!!!"...
lepas itu dia menangis kesakitan...
memohon ampun pada allah...
dgn tangisan yang berterusan.....
serta kesakitan diseksa yg teramat sangat...
yg membuatkan malam itu sangat2 berkesan....
jalan penceritaanya yg betul2 di alam sesudah mati...
bunyi latar belakangnya...
n then suara penceramah tu sendiri yg sangat2 bersemangat dan sesuai lh dgn bunyi yg dimaikan..
buat korang tersentap n berfikir seketika..
percaya lh korang tak dpt nk curi tidur punya...
sbb takut teramat sangat....

mungkin klu aku cite kat sini korang tak ada feel tau...
nak ada kat sana gak baru terbuka skit hati dan mata kita...
rasa banyak sangat dosa...
tanpa kita sedar...

habis jer sesi tu, kami disuruh buka mata..
muzik dah dihentikan dan..
terdengar lah bunyi2 suara orang menangis...
termasuk lh aku...hukhukhuk...
mmg banyak mata2 yg merah berair semalam..

mudah-mudahan pintu hati kita semua terbuka lah untuk lebih beriman pada NYA..
selalu mengingati ALLAH....
banyak2 berzikir...
jgn tinggal solat....
buat baik dgn ibu bapa...
dan mcm2 lagi lah...

insyaallah...;)

muslimah sejati...^_^
amin



0 comments:

About Me

My Photo
jannah mohd nor
sandakan, sabah, Malaysia
* study degree in marketing at UITM kota kinabalu sabah... * part time business.. * from sandakan.. * willing to share the secret of beauty with other people...
View my complete profile
RaUdHoTuL JaNnAh© DiseƱado por: Compartidisimo